Nieuwsgierig zijn

Nieuwsgierig zijn hoort bij honden. Alles willen ruiken, zien, voelen, ontdekken, ervaren…

Nieuwsgierig zijn: Aïsha op de loopbrug bij Den Nul

Op eerste foto zie je Aïsha  kijken naar de boei. Ondertussen voelt ze de wiebelige drijvende brug waar ze op staat, en hoort ze het water om de boeien heen klotsen. Al deze details neemt Aïsha tegelijkertijd in zich op. Honden, vooral jonge honden, krijgen vaak veel nieuwe informatie te verwerken. Zo ook Aïsha in deze situatie. Het wiebelen van de brug vindt ze in eerste instantie heel vreemd, haast eng. Ik help Aïsha, door haar de tijd te geven om na te denken over de situatie, maar ook door op het juiste moment samen met haar de brug verder te onderzoeken. Zo blijft Aïsha nieuwsgierig alle informatie in zich opnemen, en geniet ze er zichtbaar van.

Nieuwsgierig zijn: Aïsha bij het kunstwerk in Wijhe

Op de tweede foto zie je Aïsha snuffelen aan en kijken naar de stof. Zo’n kunstwerk is iets wat wij als mens mooi kunnen vinden. Het is voor ons dan logisch om aan te sluiten bij de nieuwsgierigheid van je hond. Toch zijn er veel meer situaties waarin het boeiend is om aan te sluiten bij deze nieuwsgierigheid. Doordat honden zo nieuwsgierig zijn naar alles om hen heen, kunnen wij ons ook weer bewust worden van allerlei mooie details in onze omgeving: het fluiten van dat vogeltje, het reliëf op die boomstam, het gevoel van de wind door je haren…

Nieuwsgierig zijn: Aïsha op het ijs in Olst

Op de derde foto zie je Aïsha voelen aan het ijs. Dit moment is de eerste keer in haar leven, dat ze op ijs staat. Haar gezichtsuitdrukking en haar hele houding geven aan, dat ze enorm geboeid is door dit nieuwe fenomeen, maar ook dat ze het heel voorzichtig en behoedzaam onderzoekt. Inmiddels is Aïsha ouder geworden. Ze is dol op het ijs en heeft inmiddels ook allerlei andere dingen ontdekt die je met ijs kunt doen: het met je poten kapot slaan, er stukken van meedragen in je bek, er doorheen zakken… Dat laatste vindt ze een heel leuk spelletje, waarbij ze ook precies weet waar het water eronder niet te diep is, zodat het nooit gevaarlijk wordt. Door haar nieuwsgierigheid heeft Aïsha leren begrijpen wat ijs is, welke leuke mogelijkheden het biedt, en ook waar je voor op moet passen. Kortom, ze heeft het zich eigen gemaakt.

Om echt zichzelf te kunnen zijn en zichzelf te kunnen ontwikkelen, moeten honden de mogelijkheid hebben om de wereld te ontdekken en te ervaren. Aïsha is enorm nieuwsgierig naar alles en iedereen om haar heen. Ze blijft continu nieuwe dingen ontdekken en nieuwe ervaringen opdoen. Ze is echt zichzelf, een heel boeiende en levendige persoonlijkheid.

Op de volgende pagina lees je meer over fijne Relaties tussen hond en mens.