Over Maaike

Mijn naam is Maaike Kuyk. Ik woon samen met mijn man Tijmen, onze dochter Elaine, de honden Aïsha en Sky, de kat Hugo, en de konijnenfamilie Columbus, Jan, Wit, Tasman en Mango.

In mijn persoonlijke ontwikkeling hebben honden een cruciale rol gespeeld. Als jonge twintiger werd ik overspannen; een heftige periode, maar ik had het niet willen missen. In die tijd ging ik als vrijwilliger aan de slag in een dierenasiel. Ik vond het heerlijk om samen met de honden erop uit te trekken, lekker door het bos en over de hei struinen.

Maaike Kuyk en ZeldaIn het asiel leerde ik Zelda kennen, een Ridgeback-Stafford kruising. Zij werd mijn eerste eigen hond. Zelda en ik hebben samen zeven fantastische jaren gehad. Samen met haar kon ik de wereld weer aan. Ik ging vanuit interesse in hondengedrag opleidingen volgen, die toen vooral gingen over het trainen van honden. Ondertussen merkte ik, dat Zelda en ik op dat vlak onze eigen weg gingen: wat ik in trainingen leerde, gebruikten Zelda en ik in de praktijk steeds minder. We genoten vooral van het samen zijn: samen avonturen beleven en samen thuis tot rust komen. Toch werd onze relatie het meest hecht toen Zelda ziek was, het laatste half jaar van haar leven. Pas toen kon ik haar helemaal waarderen om wie zij was, en had ik niet meer de behoefte om iets aan haar te veranderen. Ik ben heel dankbaar dat ik mijn leven met Zelda heb mogen delen. Ze was een lieve, avontuurlijke, aanhankelijke, gevoelige, stoere en bovenal wijze hond.

TjakkarIn 2013 koos de husky Tjakkar ervoor, om bij Zelda en mij te komen wonen. Hij was toen acht jaar oud en was mijn “zesde hands” hond. Tjak was heel zelfbewust en relaxed; hij wist wat hij wilde en hij deed wat goed voelde.  Over Tjak is in het verleden wel gezegd: “hij is niet te trainen”. Tjak koos ervoor om zichzelf te zijn en te blijven. En dat is nu juist waarom ik hem zo geweldig vond!

Maaike Kuyk en Aïsha

Toen Tijmen en ik gingen samenwonen, kwam er tegelijkertijd ook een nieuwe hond in ons leven: de jonge husky-kruising Aïsha. Haar foto op de website van het asiel sprak mij meteen al aan vanwege Aïsha’s bijzondere uitstraling, heel open en nieuwsgierig en zelfbewust. Aïsha is een geweldig fijne hond, heel lief en gevoelig, heel snel en intens.

Husky Sky is in 2019 bij ons komen wonen. Hij was toen 7 jaar oud. Sky is een lieve en relaxte hond, die graag aansluit bij Aïsha’s nieuwsgierigheid en steeds meer zijn vroegere training los kan laten.

Direct na de komst van Aïsha, begon ik aan twee opleidingen van Learning Animals op het gebied van Toegepaste Zoöantropologie: Learning Dog heb ik in 2016 gedaan, Learning Human heb ik afgerond in 2017. Deze opleidingen hebben mij enorm veel nieuwe informatie en andere inzichten gebracht, zowel over de relaties tussen mij en de dieren om mij heen, als over de relaties tussen mij en de mensen om mij heen. Dit is voor mij heel verhelderend geweest, het voelt alsof alle puzzelstukjes in elkaar vallen. Op persoonlijk vlak, maar ook in mijn werk.

Op de pagina Tijd voor verandering lees je over de invloed van deze nieuwe kennis op mijn werk en op mijn relatie met Tjak en Aïsha.

Bekijk ook het overzicht van de opleidingen die ik in de loop der jaren gevolgd heb.

Trefwoorden:

hondenschool training trainer les cursus puppycursus pupcursus puppytraining puptraining hondentraining hondentrainer coaching coachen privéles kynologisch instructeur gedragstherapeut gedragstherapie voor honden opvoeding en gedrag en gehoorzaamheid sociale wandeling groepswandeling speuren mantrailing uitlaatservice hondenuitlaatservice uitlaten
regio Gelderland Overijssel Achterhoek Salland Stedendriehoek Twente Veluwe
gemeeente Berkelland Dinkelland Hof van Twente Montferland Oost Gelre Oude IJsselstreek Twenterand
Aalten Almelo Almen Apeldoorn Arnhem Baak Barchem Beltrum Borculo Borne Bronckhorst Brummen Deventer Dieren Dinxperlo Drempt Doesburg Doetinchem Duiven Eefde Eibergen Enschede Epe Epse Garderen Goor Gorssel Haaksbergen Haarle Haarlo Halle Harfsen Harreveld Harskamp Heerde Heeten Heino Hellendoorn Hengelo Gld Hengelo Ov Hoenderloo Holten Hummelo Joppe Klarenbeek Lemelerveld Lettele Lichtenvoorde Lochem Losser Mariënvelde Markelo Nieuw-Heeten Neede Nijverdal Olburgen Oldenzaal Olst Oosterhuizen Otterlo Raalte Rheden Rijssen Rozendaal Ruurlo Schalkhaar Terwolde Toldijk Tubbergen Twello Uddel Vaassen Varsseveld Veldhoek Velp Vierakker Voorst Vorden Voorst Vragender Wehl Westervoort Wichmond Wierden Wijhe Wilp Winterswijk Zelhem Zevenaar Zieuwert Zutphen Zwolle

Maaike Kuyk