Tijd voor verandering

Tot voor kort gaf ik les in het trainen van honden. Onder de bedrijfsnaam Maaike Kuyk Gedragstherapeut voor honden had ik een eigen hondenschool en gedragstherapie-praktijk.

Wat je doet bij training, is de hond aanpassen, veranderen. Waar je aan voorbij gaat, is dat de hond een individu is met het recht om zichzelf te zijn. Ook tussen mensen werken relaties niet goed, als de één de ander wil veranderen. Een relatie werkt alleen als er sprake is van wederzijds respect en oprechte waardering voor wie de ander is. Het doel van trainen is het veranderen van de hond, wat betekent dat je de hond niet waardeert om wie hij echt is.

Vanuit nieuwe inzichten laat ik het trainen achter me. Ik wil nu honden ondersteunen in hun ontwikkeling, met respect voor elk individu. Van nature zijn honden erg nieuwsgierig en willen ze begrijpen hoe de wereld om hen heen werkt. Ik wil ervoor zorgen dat honden van alles kunnen onderzoeken en allerlei ervaringen op kunnen doen. Hierdoor kunnen zij zich ontwikkelen en verstandige beslissingen nemen.

Mijn honden Tjakkar en Aïsha zijn niet getraind. Ze zijn sociaal vaardige honden, die zich allebei op hun eigen manier blijven ontwikkelen. Ze begrijpen de wereld om hen heen en staan open voor nieuwe dingen. Ze denken na voordat ze iets doen en ze kunnen situaties goed inschatten.

Mijn relatie met Tjak en Aïsha is, door mijn nieuwe inzichten, veranderd. Ik heb nu niet meer de behoefte om iets aan hen te veranderen. Ik heb geen ideaalbeeld meer waar ze aan zouden moeten voldoen. Ik waardeer ze nu echt om wie ze zijn: allebei uniek en allebei fantastisch. Hierdoor genieten we heel intens van samen zijn en samen beleven.

Tijd voor verandering: geen training van honden meer, maar fijne relaties met honden!

Klik op de link om meer te lezen over het belang van Nieuwsgierig zijn.